Vandaag is het zover, de tweede ronde van de Peruaanse presidentsverkiezingen. De tweede ronde gaat nog tussen twee kandidaten.

Keiko Fujimori is de dochter van Alberto Fujimori die de Peruaanse president/dictator was tussen 1990 en 2000. Hij heeft destijds de terreurgroep het Lichtend Pad grotendeels verslagen en de economie aan de praat gekregen. Hij heeft ook mensenrechten geschonden, het parlement naar huis gestuurd en is later veroordeeld voor corruptie. Zijn dochter Keiko is een rechtse politica en ook zij is meerdere keren bewezen corrupt te zijn. Ze is onlangs uit de gevangenis gekomen waar ze zat vanwege, jazeker, corruptie.

Haar tegenstander is Pedro Castillo. Hij komt uit de bergen in het noorden van Peru en is leraar van beroep. Hij is (nog) nooit veroordeeld voor corruptie en wordt door velen gezien als een man van het volk en een alternatief voor de corruptie politici uit Lima. Het programma van de partij van Pedro is Peru Libre. Deze partij is zelfverklaard Marxistisch-Leninistisch. Ze hebben grootse plannen met Peru en kijken hiervoor expliciet naar landen als Cuba en Venezuela.

De directeur van Diospi Suyana heeft woensdagavond een publieke verklaring gegeven waarin hij waarschuwde voor de gevaren van een communistisch regime. De komende tijd gaat best spannend worden. Als Pedro Castillo wint wordt hij op 28 juli geïnstalleerd. Peru gaat dan een onzekere tijd tegemoet. Diospi Suyana gaat dan een onzekere tijd tegemoet. Een privaat ziekenhuis en een private school en dan ook nog eens gestoeld op religieuze overtuigingen, dat gaat niet goed samen met de ideologie van het communisme dat meent dat de Staat alles beter kan en dat religie het opium van het volk is. Mocht Keiko Fujimori winnen dan zou het goed kunnen dat er protesten uitbreken. Pedro Castillo heeft bijna de hele campagne op voorsprong gestaan in de peilingen en mocht hij nu verliezen dan zullen veel van zijn aanhangers niet geloven dat de verkiezingen eerlijk zijn verlopen. En mogelijk hebben ze dan nog gelijk ook. Aangezien ongeveer 80%-90% van de mensen in de berggebieden van Peru op Castillo zullen stemmen zouden ook hier protesten kunnen uitbreken. Deze protesten zouden zich dan ook nog eens tegen Diospi Suyana kunnen keren.

Bid aub met ons mee voor een eerlijk en rustig verloop van de verkiezingen en voor een geweldloze overdracht van de macht in juli.