In ons vorige bericht schreven we over de presidentsverkiezingen. Ondertussen heeft de kandidaat van de communistische partij Peru Libre, Pedro Castillo, de verkiezingen gewonnen. De uitslag liet lang op zich wachten omdat er over en weer beschuldigingen van verkiezingsfraude werden geuit. Op 28 juli was het dan toch zover, Pedro Castillo werd beëdigd als president van Peru. De 5e president in onze tijd in Peru.
We hoopten dat hij een gematigde lijn zou volgen in zijn beleid maar helaas lijkt dit niet zo te zijn. De president heeft zijn kabinet gepresenteerd en als leider van dit kabinet, de eerste minister, heeft Pedro Castillo iemand benoemd die momenteel officieel onderzocht wordt in verband met het aanmoedigen van terrorisme en mogelijk zelf het bezoeken van trainingskampen van de groepering het Lichtend Pad. De eerste minister was namens Peru Libre al gekozen als lid van het congres. Doordat hij onderzocht wordt in verband met terrorisme is het bij wet verboden dat hij deelneemt aan commissies waar gevoelige informatie met betrekking tot defensie etc. wordt gedeeld. Nu krijgt hij als eerste minister toch toegang tot al deze informatie.

De president en de eerste minister
In Peru moet een nieuwe kabinet in de eerste 30 dagen de goedkeuring krijgen van het congres. De kans is groot dat het congres dit kabinet niet goedkeurt. Het addertje onder het gras is dat de president het congres kan sluiten wanneer meerdere kabinetten niet worden goedgekeurd. Het is goed mogelijk dat dit kabinet wordt afgekeurd, dat een nieuw kabinet wordt gepresenteerd met daarin wederom een aantal omstreden figuren dat ook weer wordt afgekeurd en dat vervolgens het congres wordt gesloten. Wat er dan gebeurt onder de huidige regering is vrij onzeker.
De Peruaanse politiek is in ieder geval niet saai. Helaas is dergelijke onstabiliteit niet goed voor het land en dat is onder andere te merken aan de devaluatie van de nationale munt. Toen wij in 2017 naar Peru vertrokken was een US dollar ongeveer 3,35 Peruaanse sol waard. Nu is dat 4,09, een stijging van ongeveer 22%. We gaan zien wat de komende weken/maanden Peru, Diospi Suyana en ons gaan brengen. In tegenstelling tot de gemiddelde communist weten wij dat God bij ons is. Dat maakt al het andere in zekere zin bijna bijzaak.
Geef een antwoord