In de week van 11 tot 14 november hebben we in het ziekenhuis genoten van de officiële Cursus van Global Club Foot Association om de voeten van kinderen met klompvoet te corrigeren op basis van de Ponseti techniek. Twee geschoolde fysiotherapeuten uit Engeland hebben hun kennis met het ziekenhuis Diospi Suyana gedeeld: Chela Flowler (mijn tante) en Elisabeth Harvey. Ook kwam Sarah (een vriendin van Chela) als assisterende hulp (vooral met het oppassen van onze kinderen zodat we bij de hele cursus aanwezig konden zijn). De cursisten waren multicultureel en kwamen uit verschillende disciplines: verpleging, traumatologie, orthopedie, ergotherapie, radiologie, pediatrie en fysiotherapie. Ook konden collega’s van het ziekenhuis in Cusco de cursus via een live stream volgen.

Hoe deze cursus tot stand is gekomen was duidelijk door God geleid. Onderin dit artikel kun je daar over lezen. Ook kun je een korte beschrijving daar vinden van wat Klompvoet is en hoe het te corrigeren is door de Ponseti techniek.

We hebben genoten en veel geleerd van het bezoek van kleine patiënten die uit verschillende plekken uit Peru kwamen. Deze patiënten zijn gekomen door de uitnodiging die we via Radio Diospi Suyana uitgezonden hebben, of via een kinderarts uit ons ziekenhuis waar ze al in behandeling waren. Hun leeftijd? Het waren geen pasgeboren kinderen zoals het normaal gesproken in meer ontwikkelde landen is. De jongste was bijna twee jaar oud en de oudste 12!  In Peru heerst het geloof dat als een kind met een deformiteit geboren is dit de schuld van de ouders is- ze hebben iets verkeerd gedaan. Vandaar dat deze kindjes met Klompvoet verstopt worden en moeilijk te vinden zijn vanaf hun geboorte. Door een tekort aan kennis weten de ouders niet dat de positie van de voeten gecorrigeerd kunnen worden.

Nu we de kennis hebben om deze kleine kinderen te helpen en hun uit de schaduw te halen, wacht ons de moeilijke taak om deze kinderen te vinden en hun ouders te informeren over de mogelijkheden. We zijn op dit moment plannen aan het maken hoe we dit het beste kunnen doen.

Klompvoet is een aangeboren deformiteit van de voet waar het voetje gedraaid is naar binnen waardoor het bijna onmogelijk is om te lopen. In Europa gaan de meeste baby’s van start met de correctie zelfs voor ze het ziekenhuis uit zijn na hun geboorte. Deze correctie wordt gedaan door gips aan te brengen dat het voetje in de juiste positie houdt. Dit gips word elke week veranderd zodat het voetje dichterbij de juiste positie komt (normaal gesproken duurt dit deel van de therapie 4 tot 5 weken). Daarna (in 90% van de gevallen) zal de Achillespees doorgesneden worden door een chirurg en zal een laatste gips geplaatst worden. Daarna zal het kindje een nacht spalk gebruiken, in de vorm van laarsjes, tot hij vier jaar oud is. Deze behandeling geeft het kind de mogelijkheid om op te groeien zonder dagelijkse problemen door de afwijking, geen leeftijdsgenoten die hem mogelijk pesten door zijn rare manier van lopen, en heeft hij dezelfde mogelijkheid van werk en sport als een persoon die met normale anatomie van de voet geboren is.

Hoe deze cursus tot stand is gekomen: het idee was al geboren vóór wij in Peru zijn gekomen- het zou mooi zijn als we deze kennis in het ziekenhuis van Diospi Suyana kunnen doorgeven. Ik (Vikki) wist dat mijn tante Chela al 20 jaar werkte met baby’s die Klompvoet hadden en ik wist ook dat ze open stond om sociaal werk voor een paar weken in het buitenland te doen.  Het idee heb ik aan de kant geschoven gezien ik andere dingen op dat moment aan mijn hoofd had- namelijk: aankomen en settelen in Peru met mijn jonge gezinnetje. Ik had ook nog geen idee hoe het werk in het ziekenhuis zou gaan.  Bijna twee jaar later, mijn collega die prothesis en ortheses maakt stuurde mij een foto van een jongen van 11 die ernstige klompvoet van beide voeten had. Mijn tante kwam in mijn gedachten en ik heb de foto doorgestuurd naar haar met de vraag of ook een kind met een dergelijk zware afwijking geholpen zou kunnen worden door de behandeling die zij in Engeland doet; zou ze ons er informatie over kunnen geven, en nog liever: zou ze ons kunnen komen leren en met ons oefenen?! (dan genieten we ook meteen van onze tijd met haar als familie). Binnen één minuut kreeg ik al een antwoord op mijn whatsapp: ze was op dat moment in de trein op de terug reis naar huis na een cursus van twee dagen: “gevorderd Klomvoettraining”!  Ze vertelde dat ze daar was geweest met een collega (Lis) waar ze in die dagen van de cursus achter kwam dat ze een christen was. Ook had mijn tante haar toen gevraagd waarom ze deze cursus deed gezien ze “richting pensioenleeftijd gaat”. Lis wist niet waarom ze het deed. In de volgende dagen vroeg Chela Lis of ze samen de cursus gingen geven in Peru; “nu weet ik waarom ik die cursus moest doen!” was haar antwoord. Toeval?

Sprekend met mijn tante Chela toen ze hier in Peru was heeft ze mij bekent dat als ik haar drie dagen eerder de eerste whatsapp had gestuurd met de vraag of ze de training kon komen geven ze waarschijnlijk “nee” zou hebben gezegd. Maar de timing maakte het zo duidelijk voor haar: ze moest gaan naar Peru om ons te helpen om anderen te leren helpen met Ponseti.

De datum van de cursus was gezet: 11-14 November 2019. Tot onze grote verbazing en blijdschap kregen we te horen dat al het cursusmateriaal (handleidingen, evaluatieformulieren, informatie voor de ouders, powerpoint presentaties, etc) voor het eerste in Spaans uit kwamen in oktober 2019! De timing was perfect! God’s timing was perfect! Nu kunnen we met de hoogste waarschijnlijkheid zeggen dat we wereldwijd de eerste officiele Ponseti Klompvoettraining in Spaans hebben gekregen! (dat ook nog!)

Gods timing is altijd perfect en de totstandkoming van deze cursus in Peru herinnert ons. Hij heeft het overzicht van alles dat in de wereld gaande is (op verschillende continenten, in verschillende landen, op organisatie, en, waar Zijn interesse het meeste ligt: onze persoonlijke nood en ontwikkeling!)

 “No strength of our own, nor goodness we claim; our trust is all thrown on Jesus’ name: In this our strong tower for safety we hide; The Lord is our power, “The Lord will provide”

– Newton