Zoals gebruikelijk is het weer even geleden dat we wat hebben geschreven over hoe het ons vergaat in Curahuasi.

Peru staat nu nummer 7 op de ranglijst van landen met de meeste bevestigde gevallen. Volgens de officiële cijfers zijn er nu 414.735 bevestigde besmettingen en meer dan 19.000 sterfgevallen worden toegeschreven aan het coronavirus. Vanaf 16 maart tot het einde van juni was heel Peru in een zeer strenge lockdown. Een lockdown in Peru is niet slechts een suggestie, het is een maatregel die ook echt wordt gehandhaafd. Dat betekende een aantal maanden veel politie en bewapende militairen op straat. Vanaf begin juli werd de lockdown in de meeste delen van Peru, en gelukkig ook in Apurímac, opgeheven. Kinderen van onder de 14 en volwassen van boven de 65 mogen nog steeds de straat niet op. Het enige dat wij met onze kids mogen doen is 1 uur per dag naar buiten in een straal van 500 meter van ons huis.

Voor het ziekenhuis was het ook een lastige tijd want in de maanden maart, april en mei zagen we het aantal patiënten enorm terugvallen. Hoewel het inkomen van patiënten zeker niet het grootste deel van ons inkomen is zorgde het terugvallen hiervan naar bijna 0 toch voor serieuze problemen.

1,5 meter afstand (ongeveer) in de wachtrij voor de bank

Coronascreening voor de ingang van het ziekenhuis

In maart, april, mei en juni bleven de grote aantallen besmettingen in de bergen van Peru uit. Er waren relatief zeer weinig gevallen in Apurímac. Sterker nog, Apurímac is de regio met het laagste aantal besmettingsgevallen van Peru. Maar ook hier begonnen er steeds meer testen positief terug te komen. Het is nu al zover dat de overheidsziekenhuizen in Abancay en Andahuaylas (bijna) geen IC bedden meer vrij hebben en hetzelfde geldt voor Cusco. Dit is voor een groot deel te wijten aan het ontbreken van enige vorm van voorbereiding door de regionale overheid. Terwijl de overheidsziekenhuizen nu al aan hun limiet zitten begint de epidemie eigenlijk nu pas echt in Apurímac. De aantallen stijgen snel en ook bij Diospi Suyana komen er ondertussen bijna dagelijks nieuwe patiënten bij. Een paar patiënten heeft na de behandeling het ziekenhuis weer kunnen verlaten, er liggen nu een paar patiënten in isolatie en 2 patiënten zijn helaas overleden. Als de huidige trend doorzet dat wordt Diospi Suyana heel snel een Covid-19 ziekenhuis waar we (bijna) alleen maar patiënten met dit virus behandelen.

Een van onze pastors aan het preken in een bijna lege wachtkamer aan het begin van de lockdown

Een paar maanden later zien we gelukkig weer wat meer patiënten

Zoals we in een vorig bericht hebben aangegeven is de relatie tussen Diospi Suyana en de regionale overheid van Apurímac niet op zijn best. Ondanks het ondertekenen van een officiële samenwerkingsovereenkomst is de regionale overheid geen enkele belofte nagekomen. Ondertussen gebruikten ze dezelfde samenwerkingsovereenkomst wel als verdediging wanneer iemand kritische vragen stelde de (niet) getroffen voorbereidingen. Nu deze samenwerkingsovereenkomst niet langer bestaat en het aantal besmettingen snel stijgt wordt het pijnlijk duidelijk hoe slecht Apurímac is voorbereid op de komst van het coronavirus. Voor de maand augustus is voor Apurímac opnieuw een lockdown ingesteld want met zegt nu (eind juli): ”we moeten tijd winnen om ons voor te bereiden”. Wat is er dan gebeurt in maart, april, mei en juni? Heel weinig. Er zijn te weinig bedden, te weinig beademingsapparatuur, te weinig zuurstof en te weinig personeel.

Abancay, de hoofdstad van Apurímac

Het gebrek aan personeel is ook een zorg voor Diospi Suyana. Het is moeilijk om verpleegkundig personeel te vinden en te houden. Sommigen zijn zo bang voor het coronavirus dat ze ontslag nemen. Anderen nemen ontslag omdat de overheid een wervingscampagne is begonnen en verpleegkundigen daar 3 tot 4 keer meer salaris kunnen krijgen dan bij Diospi Suyana. Er is ook iets wat wij wel bieden in tegenstelling tot veel overheidsziekenhuizen; goede en voldoende beschermingsmiddelen voor ons personeel dat werkt met de coronapatiënten. We horen veel verhalen van personeel in overheidsziekenhuizen dat noodgedwongen moet werken zonder de nodige beschermingsmiddelen omdat de simpelweg niet op voorraad zijn. Volgens de officiële cijfers zijn er tot nu toe 51 artsen aan het coronavirus gestorven in Peru.

Onze zuurstof generatoren

Nederlandse software helpt ons met het stellen van de diagnose

Training

Helemaal ingepakte collega’s onderweg naar een coronapatiënt

Met ons gaat het gelukkig goed. De scholen zijn nog steeds gesloten dus we doen thuisscholing met onze meiden. Gelukkig leveren de leraren van de Diospi Suyana school geweldig werk met het voorbereiden van materialen voor thuis. Vikki heeft een aantal maanden niet in het ziekenhuis gewerkt. Dit kwam enerzijds doordat er zo weinig patiënten waren maar ook doordat ik zoveel werk te doen had. Gelukkig kon Vikki in juni weer in het ziekenhuis aan de slag doordat de patiënten weer kwamen. We zullen zien wat deze nieuwe lockdown ons gaat brengen.

Vikki en ik hebben onlangs onze 9e trouwdag gevierd en vlak daarna werd Leah 6. Hoewel we door de maatregelen niet echt een feestje konden geven heeft Leah toch een geweldige dag gehad en ze vond het geweldig dat ze zo veel felicitaties kreeg toegestuurd van vrienden en familie van over de hele wereld. Ze voelde zich helemaal speciaal en dat is ze ook. Met Olivia en Simon gaat het ook prima. We zijn gezegend met 3 kinderen die, over het algemeen, goed samen kunnen spelen. Dat is iets van grote waarde tijdens een lockdown.

Simeon had zich in zijn vinger gesneden

Uitkijken over de Canyon Apurímac

Ons eerste gezinsuitje sinds maart

Leah is tanden aan het wisselen

9 jaar getrouwd :-D!

Leah wordt 6!

Adobe maken

Schoolmateriaal ophalen

In november zit onze termijn van 3 jaar bij Diospi Suyana er alweer op en we hopen dan naar Europa te reizen. We hoorden recent dat commerciële vluchten waarschijnlijk pas begin 2021 weer naar Peru kunnen vliegen dus het lijkt erop dat we een vlucht zullen moeten regelen via de Nederlandse ambassade. We zijn momenteel veel bezig met de vraag wat onze toekomst zal zijn na november 2020 en wat God wil dat we doen. We willen ook graag jullie gebed vragen bij het maken van deze beslissing. Jullie mogen zeker ook bidden voor Diospi Suyana. Het lijkt erop dat de epidemie nu dan toch Apurímac heeft bereikt. Bid aub voor wijsheid, energie en kracht voor ons medisch en verplegend personeel zodat zij de patiënten de best mogelijke behandeling kunnen geven en veel levens mogen redden.