Vandaag kregen we hoog bezoek bij Diospi Suyana. De president van Peru bezocht het ziekenhuis samen met de minister van volksgezondheid en de minister van onderwijs. Toen ik vanmorgen bij het ziekenhuis aankwam was de toegangsweg afgesloten voor auto’s en werd de omgeving goed in de gaten gehouden door de politie. Op het ziekenhuisterrein zelf stonden meerdere militairen met machinegeweren en zelfs een paar bewakers van een elite eenheid. De helikopter met de delegatie landde vanmorgen om 8.30 op het helikopterplatform van het ziekenhuis. Na een korte begroeting vertrok de groep naar Pisonaypata, een dorpje in de buurt, om daar tablets uit te delen aan arme schoolkinderen die al meer dan een jaar thuiszitten. Deze tablets werden ongeveer een jaar geleden toegezegd, vandaag zijn er in ieder geval een aantal uitgedeeld. 

Rond 11 uur kwam de president terug bij het ziekenhuis. Na een presentatie over de geschiedenis en het doel van Diospi Suyana heeft de president een korte rondleiding gekregen. Toen vertrok de karavaan weer. De president stapte met de ministers weer in de helikopter en de rest vertrok per auto weer richting Cusco. De rust was weergekeerd. 

Wat brengt een dergelijk bezoek Diospi Suyana nu? Ten eerste, we hopen en bidden dat het verhaal van Diospi Suyana een getuigenis van de liefde van God mag zijn, ook voor de president van Peru. Ten tweede, er ontstaan regelmatig problemen die zo groot zijn dat we hulp uit Lima nodig hebben om ze op te lossen. Dan is het heel fijn om de huidige president en wat ministers persoonlijk te hebben gezien. Ten derde, we hebben dit bezoek aangegrepen om de president en de minister van volksgezondheid een concreet verzoek te doen. Tijdens de pandemie mogen buitenlandse doktoren in Peru werken zonder door de hele papiermolen te gaan om hun niet-Peruaanse titels hier erkend te krijgen. Deze regeling is echter alleen beschikbaar voor ziekenhuizen van de overheid. We hebben de president nu gevraagd een wijziging door te voeren en deze regeling ook van toepassing te laten zijn op private ziekenhuizen zonder winstoogmerk. Het zou geweldig zijn als dat lukt!